wtorek, 18 września 2012

Sos do makaronu à la spaghetti bolognese

Sos przygotowuje się szybko, jedynym minusem jest dość długi czas gotowania (ok. 1 godziny), dlatego przeważnie przygotowuję w weekend - część zjadamy, a resztę zamrażam. Podane poniżej ilości składników to porcja mniej więcej na 2 dni dla 2 osób dorosłych i 2 dzieci. Co do mięsa - nie kupuję mięsa mielonego - zraziłam się dwa razy i więcej nie kupię. Na moim osiedlu jest sklep w którym można wybrać sobie kawałek mięsa i poprosić o zmielenie (o czym dowiedziałam się dopiero po paru miesiącach robienia zakupów w tym sklepie;)) lub kupuję w całości i mielę w domu. W obu wypadkach przynajmniej wiem co dokładnie zostało zmielone. Co do ilości przypraw - jest to kwestia smaku. Na taką ilość sosu używam 1 łyżkę oregano (chyba, że mam świeże to 2 łyżki posiekanego), tyle samo bazylii, porządną szczyptę gałki muszkatołowej, 2 łyżeczki papryki.
Składniki:
  • 80 dag mielonego mięsa wołowego, wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów 400 g
  • 1 przecier pomidorowy w kartoniku 390 g
  • oregano świeże lub suszone
  • bazylia świeża lub suszona
  • gałka muszkatołowa
  • papryka słodka mielona
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy
Posiekaną cebulę podsmażam na łyżce oleju, dodaję mięso, podsmażam kilka minut mieszając. Dodaję przecier pomidorowy, krojone pomidory z puszki, sól, pieprz, przyprawy. Duszę pod przykryciem około godziny na bardzo małym ogniu. Pod koniec duszenia (w tym samym czasie gotuję makaron) dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek.
Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz