niedziela, 10 marca 2013

Panna Cotta o smaku mrożonej kawy


Deser czasochłonny ze względu na swoje warstwy. Ale bardzo efektowny. Warty wypróbowania, szczególnie przez wielbicieli deserów z kawą. W wersji dla dzieci kawę zamieniamy na kakao. Z przepisu usunęłam wanilię i zmniejszyłam nieco ilość - kupiłam 2 duże kubki śmietany kremówki - więc zamiast litra użyłam 700 ml. Podzieliłam na 4 desery - ale podczas jedzenia okazało się, że są zdecydowanie za duże. Taką ilość można było spokojnie podzielić też na 6 mniejszych, albo nawet na 8, robiąc cieńsze warstwy. Przepis pochodzi z bloga Zoë, oryginalny tekst znajdziecie tutaj: http://zoebakes.com/2012/06/27/vietnamese-ice-coffee-panna-cotta/
Poniżej podaję wersję, którą wypróbowałam - z mniejszą ilością śmietany i bez wanilii.

Składniki:
  • 2 duże śmietany kremówki (u mnie 30%, 2 kubki po 330 g)
  • 100 ml skondensowanego słodkiego mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki rozpuszczalnej kawy (pomijamy w wersji dla dzieci)
  • 1 łyżka kakao (w wersji dla dzieci 3 łyżki)
  • 4 łyżeczki żelatyny

Składniki na warstwę kawowej galaretki (tą warstwę pomijamy całkiem w wersji dla dzieci):
  • 1/3 szklanki mocnego espresso
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki żelatyny

Włożyć do zamrażalnika od 4 do 6 pustych szklanek/pucharków, w których będą podawane deserki.
W rondelku wymieszać śmietanę, mleko, cukier i sól. Na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.
Przelać połowę masy do innej miski.
Do jednej z części (tej w rondelku) dodać kawę oraz kakao, doprowadzić ponownie do wrzenia (mieszając) i odstawić.
Do dwóch osobnych miseczek wsypać po 2 łyżeczki żelatyny i zalać każdą z nich 2 łyżkami wody tak, aby cała żelatyna znalazła się pod wodą (można delikatnie wymieszać). Odstawić na 5 minut.
Po tym czasie, przełożyć żelatynę z jednej miseczki do małego rondelka i rozpuść w kąpieli wodnej*. Gdy żelatyna całkiem się rozpuści (wystarczy kilkanaście, kilkadziesiąt sekund) wlać do śmietanowej masy**. To samo wykonać dla masy kawowej.
Teraz należy wyciągnąć zimne szklanki i wlać do nich pierwszą śmietanową warstwę - jej grubość zależy wyłącznie od Waszych upodobań. Włożyć z powrotem do zamrażalnika na 5 minut (lub do czasu aż warstwa zastygnie). Gdy tylko pierwsza warstwa zastygnie, wlać warstwę kawową i znów zamrażać przez 5 minut. Kontynuować dopóki nie zostanie wykorzystana cała masa.
Aby wykonać ostatnią warstwę, czyli kawową galaretkę, należy wymieszać w rondelku espresso z cukrem, a następnie dodać żelatynę przygotowaną w taki sam sposób jak do masy śmietankowej (1/2 łyżeczki żelatyny + 1 łyżka wody). Wystudzić, rozlać do szklanek po 1 warstwie i pozostawić do zastygnięcia do lodówki. Podawać schłodzone.

* kąpiel wodna polega na włożeniu mniejszego garnka z produktem (tutaj z żelatyną) do większego z gotującą się wodą (w tym wypadku najlepiej, aby wody było tyle, żeby nie dosięgała dna mniejszego garnka).
** gdy temperatura rozpuszczonej żelatyny i masy za bardzo się różnią, wówczas podczas łączenia mogą powstać grudki. Aby temu zapobiec należy wlać łyżkę masy do żelatyny, wymieszać, dodać jeszcze jedną łyżkę masy i wymieszać ponownie. Po tym zabiegu delikatnie i powoli wlewać żelatynę do rondelka z masą (mieszając).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz